Our News

Cosmetic Bonding

What is Cosmetic Bonding?

Cosmetic bonding is a procedure where a tooth coloured resin material is bonded to the tooth.

It is a cheaper alternative to Veneers with similar results. The procedure can be done in one sitting and tends to be pain-free, so anaesthesia is often not required.

The latest materials and techniques are used to match the correct tooth shade. The colour, shape and size can be customized to suit each tooth.

Unlike Veneers, often the tooth does not need to be filed down, so there is no harm to the natural tooth.

What can it be used for?

Cosmetic Bonding can be used to treat damaged or discoloured teeth.

If your teeth are chipped, fractured, discoloured or simply decaying, this procedure may a great solution.

It can also be used to improve the overall look of your smile.

How long does it last?

Cosmetic Bonding will not last as long as Veneers. However, with proper care you should be able to wear them up to 7 years successfully.

Taking proper care for them will extend the length of time they will last.Hard candy, ice cubes and similar substances that could potentially crack the material should be avoided.

How much does it cost?

The price depends on how many teeth are treated. Generally, you can expect to pay €200-€350 per tooth.

Common Causes and Solutions for Bad Breath

  1. Dry Mouth (xerostomia): Inhibition of saliva can be caused by a number of things; smoking, medication; mouth breathing; chemo, radiation therapy and dehydration to name a few. Saliva acts as a lubricant, a digestive aid and also has a role in oral hygiene. Saliva maintains the pH in the mouth. With a reduction in the salivary flow, it function is affected. The mouth loses its ability to clear food particles, resulting in a build-up of bacteria which can result in halitosis (bad breath).
    Solution:  Sugar free chewing gum helps to stimulate saliva, salivary substitutes, Drink water regularly, sugar free pastilles, ice chips.
  2. Morning breath: While we are sleeping, the body is busy detoxifying, repairing, and regenerating tissues. Saliva production dramatically slows during sleep there can be a build-up of bacteria after sleeping. This is relatively normal and is quite common.
    Solution: Drink plenty of water to hydrate and help eliminate toxins
  3. Specific Foods: Onions and garlic are the foods we most commonly associate with bad breath. However, foods high in sulfer are also contributing to this; for example cauliflower and brussel sprouts. These foods may not taste strong however they do contain sulfuric producing compounds when they are digested.
    Solution: Try to minimize the intake of these particular foods if you find it is causing bad breath
  4. Sinus infection or cold: There is a build-up of bacteria and mucous in the nasal cavity which travel between the nasal cavity and the throat. This can cause a build up of bacteria which can result in halitosis.
    Solution: Take local remedies.
  5. Cavities: When there is a defect in the tooth structure food particles can get trapped and cause decay. This also acts as a food trap and can harbour bacteria and produce odour.
    Solution: Regular check ups to prevent large cavities and eliminate bacteria.
  6. Compromised Immunity: Bad breath is often caused from a build up of bacteria. When our immune systems are compromised the bacteria that is contributing to halitosis is not as well controlled.
    Solution: Take vitimins and eat well to keep bacterial/viral infections at bay.
  7. Throat Infection/Strep Throat: Bacteria in the throat travel to the oral cavity and can reside on the tongue. This can cause a foul odour.
    Solution:  Cleaning/Brushing the tongue can help with this, and ensure the throat infection is being treated.
  8. Heartburn or Acid reflux: gastroesophageal reflux disease is a condition where acid from the stomach leaks back up the oesophagus and can trigger bad breath.

    Solution: Get the condition under control; you may need to see a doctor to cure this.

Keith Duffy’s Interview

Former Boyzone singer and Coronation Street star Keith Duffy discusses how he finally made the decision to have his characteristic chipped front teeth fixed by Dental Options using porcelain veneers.

Youtube sensation ‘Little Kiva’ talk about her Invisalign treatment with us

Take a look at make-up artist and youtube sensation ‘Little Kiva’ talk about her Invisalign treatment with us.

Suzanne Jackson talks you through her Invisalign treatment with us

The hugely successful blogger Suzanne Jackson talks you through her Invisalign treatment with us.

Eurovision Star Ryan Dolan

Best of luck to our Eurovision star ryan dolan who has started his Invisalign treatment with us. Pictured here wearing his Invisalign
ryan-dolan

Model Madeline Mulqueen

The beautiful model Madelin Mulqueen has begun her Invisalign treatment with us mainly to correct her lower teeth.
madeline-mulqueen-2

TV Presenter Brian Ormond’s Smile Makeover

before-after-1205-2

Charlie Murphy

charlie-murphyCharlie Murphy from the hit series “Love Hate”

Brian Kennedy At Dental Options

brian-kennedy